به گزارش وارش نیوز ؛ در جلسه علنی امروز مجلس، گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد وضعیت مدیریت پسماندها در کشور با رویکرد رسیدن به شرایط مناسب خصوصا در استانهای ساحلی و کلان شهرها بررسی شد.
سمیه رفیعی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: هیچ نظارتی بر اجرای قانون مدیریت پسماند وجود ندارد. در حوزه مدیریت پسماند ضعفها و چالشهایی وجود دارد و وضعیت به گونهای است که آسیب به زندگی مردم وارد میکند. البته از وزارت اطلاعات تشکر میکنم که در شرایطی که نظارتی وجود ندارد، با نظارت خوب توانسته برخی مراکز غیرقانونی دفع پسماند را پلمب کند.
وی در ادامه بیان کرد: زبالهسوزی به عنوان تکراهکار و نسخه واحد پیشبینی میشود استقرار دستگاههای زبالهسوز با کیفیت فعلی پاسخگو نیست و باعث وارد شدن آسیب به کشور میشود.
رفیعی با بیان اینکه استانداردی در زبالهسوزی وجود ندارد، اظهار کرد: باید استاندارد زبالهسوزی اجرایی شود و ضوابط خروجیها مورد کنترل قرار گیرد.
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: معاونت علمی مکلف به تسهیل ورود دانش بنیانها و فناوریها است. علاوه بر آن با کیفیت پایین مصالح ساختمانی رو به رو هستیم که این وضعیت بازیافت را با مشکل مواجه میکند.
وی تاکید کرد که باید دو وزارتخانه کشاورزی و کشور بر سر استاندارد تولید کمپوست به اتفاقنظر برسند این محصول در برخی از کشورهای خارجی خواهان دارد اما به دلیل صادر نشدن استاندارد نمیتوان نسبت به صادرات آن اقدام کرد.
اکبر رنجبرزاده عضو کمیسیون صنایع و معادن با اشاره به تکالیف قانون برنامه هفتم توسعه در حوزه محیط زیست اظهار کرد: برنامه ملی راهبردی مدیریت پسماندها، سازمان محیط زیست را مکلف کرده به سمت اصلاح الگوی تولید و مصرف و کاهش حداکثری تولید پسماندها و تفکیک از مبداء حرکت کند. انتظار میرود که سازمان محیط زیست گزارش شفافی از اقدامات خود به مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
جواد نیکبین نماینده کاشمر در مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: سالانه ۱۰۸ همت برای حوزه پسماند کشور منابع داده میشود در شرایطی که میتوان از ظرفیت پسماند استفاده کرد، ما شاهد هستیم که تنها شاهد روزانه ۵۸ هزار تن زباله تولید میشود و از آن هیچ استفادهای نمیشود در حالی که در چین دستگاهی وجود دارد که روزانه بیش از ۵۰۰ هزار تن پسماند را تبدیل به انرژی میکند.
وی با اشاره به قانون زبالهسوزی گفت: باطلههای کارخانههای فرآوری به صورت فیزیکی جدا شده و مواد شیمیایی ندارد اما محیط زیست جلوی آن ایستاده و جلوی بیش از ۱۸۰ همت سرمایهگذاری بخش خصوصی را گرفته است.
مصطفی طاهری نماینده زنجان در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: پسماند موضوع سادهای نیست و همه دنیا درگیر آن هستند. باید به پسماند با دید فرصت استفاده کرد بدترین پسماند شیرآبه پسماند است که با تکنولوژی پلاسما آن را به آب شرب تبدیل میکنند سازمان انرژی اتمی اخیرا روی این موضوع کار کرده است.
وی گفت که میتوان زبالهگردها را ساماندهی کرد و از این نیروی کار غیررسمی استفاده نمود همچنین فکری برای پسماند مواد معدنی داشت. محیط زیست باید اجازه دهد که رویهها رو به جلو باشد.
محمد شهریاری نماینده بجنورد در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: استفاده از تکنولوژی جدید در مدیریت پسماند به فراموشی سپرده شده است. نفوذ شیرآبههای پسماند به منابع آبهای زیرزمینی و سوزاندن سنتی زبالهها آلودگی آب و هوا را باعث شده است.
وی با تاکید بر لزوم تجارب کشورهای توسعه یافته در حل مشکل پسماند بیان کرد: زباله طلای کثیف است که میتواند مهمترین منابع درآمدی شهرها باشد منتها به اراده و ریسک مدیران احتیاج دارد.
علی بابایی رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: اهمیت موضوع پسماند مخصوصا پسماند استانهای ساحلی و شمالی بسیار مهم است و به همین دلیل در قانون برنامه هفتم دائمی توجه ویژهای به آن شده است.
وی افزود: بسیاری از وزارتخانهها نتوانستند وظایف خود را در خصوص مدیریت پسماند انجام دهند. در بسیاری از موارد با ناترازی انرژی مواجه هستیم، اگر بتوانیم مدیریت پسماند را به خوبی انجام دهیم میتوانیم از این طلای کثیف به خوبی استفاده کنیم.
بابایی با تاکید بر لزوم استفاده از تجربه کشورهای پیشرفته گفت: زباله فرصت است و اگر بتوانیم از این فرصت استفاده کنیم میتوانیم بسیاری از مشکلات زیست محیطی را حل کنیم.
رضا حاجیپور نماینده آمل گفت: پسماند امروز دغدغه ملت ایران به ویژه مردم استانهای شمالی شده و دلیل آن عدم توجه مناسب و اختصاص امکانات است. دولت و مجلس باید با همکاری هم این موضوع را مدیریت کنند.
وی ادامه داد: رئیس سازمان محیط زیست نمیتواند در این رابطه معجزه کند و نیازمند همکاری همه دستگاهها است؛ مجلس و دولت یک بار برای همیشه این موضوع را مدیریت کنند.
رحمدل بامری نماینده ایرانشهر با بیان اینکه قانون پسماند به درستی اجرایی و عملیاتی نمیشود، افزود: در استان سیستان و بلوچستان هنوز از روشهای سنتی پسماند استفاده میشود. باید از ظرفیت جوانان صاحب علم و دانش با توجه به تکنولوژی جدید استفاده کنیم و با اجرای قانون از خسارتهای جبران ناپذیر به محیط زیست جلوگیری کنیم.
وی گفت: روشهای علمی و تکنولوژی جدید را درست به کار بگیریم و اعتبار لازم برای استانهای کم برخوردار، خاص همچون استان سیستان و بلوچستان اختصاص داده شود.
محمدجواد عسکری رییس کمیسیون کشاورزی گفت: بحث مسائل محیط زیست و پسماند با جدیت در کمیسیون کشاورزی دنبال می شود چرا که خطر جدی سلامت مردم را تهدید میکند.
وی توضیح داد: امروز در مسئله محیط زیست و پسماند، ایراداتی وجود دارد و ۱۰ دستگاه باید در این راستا به وظیفه خطیر خود عمل کنند اما وزارت کشور، وزارت نیرو، وزارت جهاد، سازمان محیط زیست، صدا و سیما، سازمان استاندارد، وزارت نفت، وزارت بهداشت، صمت، سازمان برنامه و بودجه به تکالیف خود اجرا نکرده که باید پاسخگو باشند.
عسکری ادامه داد: باید به تکالیف قانونی در موضوع آلودگی هوا هم عمل کرد. دستگاههای نظارتی نیز در مجلس پاسخگو باشند. چه کسی پاسخگوی سلامت مردم است؟